Belysningsguide
- viktigt att tänka på när du väljer belysning för din arbetsplats

När du väljer armatur och ljuskälla till arbetsplatsen är det bland annat belysningens styrka, färgtemperatur och fördelning över bordet som är viktigt för att det ska bli rätt ljus över skrivbordet.

Belysningen ska ge ett jämnt och lagom starkt sken och kontrasten mellan arbetsobjektet och den omgivande miljön. Belysningen ska även ta hänsyn till synkraven i arbetet. Det är också viktigt att ljuskällan vid arbetsplatsen är justerbar och inte bländar.

Om belysningen inte är rätt utformad finns risk att det kan leda till i en sämre arbetsmiljö. Om man har fel och/eller dålig belysning på arbetsplatsen kan man till exempel också få trötta ögon och huvudvärk. Det kan även bli problem med till exempel nacke och axlar, eftersom dålig belysning kan göra att du sitter fel för att se bättre.

ATT HA KOLL PÅ:

Styrkan på belysningen – Lumen och Lux

När du köper en lampa är det viktigt att veta exakt hur mycket ljus lampan ger. Oftast anges detta i lumen. Nu när energieffektiva LED-lampor är standard är det viktigare att veta antalet lumen en ljuskälla mäts i än antalet watt (som tidigare var standard). För skrivbord och arbetsplatsbelysning rekommenderas en stark lampa på 700 - 800 lumen och uppåt.

För att sen beskriva hur starkt ljuset är (belysningsstyrkan) i ett helt rum använder man luxtal eller lux-värden. Belysningsstyrkan är ljusflödet som faller på en kvadratmeter. Den mäts i lux (lx) och 1 lux är helt enkelt 1 lumen per kvadratmeter (lm/m2). För skrivning och läsning samt för mötesrum rekommenderar standarden en ljusnivå på 500 lux och uppåt.

LUMEN
LUX

Rätt färgtemperatur för din arbetsplats

Färgtemperaturen mäts i Kelvin och beskriver vilken ljusfärg ljuset från ljuskällan har. Ljuset utomhus varierar i färgtemperaturen mellan ca 2500 Kelvin (i solnedgång) till mer än 10 000 Kelvin (i dagsljus och klarblå himmel).

Färgtemperaturen du väljer inomhus har en också direkt påverkan på känslan i ett rum. Ett högt Kelvintal på en lampa ger ett kallare ljus, medan ett lägre tal ger ett varmare och mer stämningsfullt sken. Man brukar säga att en bra arbetsplatsbelysning har ett vitt ljus4000 Kelvin.

Hur ljuset sprider sig

Förutom rätt styrka och färgtemperatur på belysningen är det också viktigt att ha koll på hur ljuset sprider sig över arbetsbordet. Skrivbordslampor bör fördela ljuset jämnt över arbetsytan. Det förhindrar reflektion och orsakar inte något obehag för användaren. En utsträckt LED ljuskälla säkerställer ett symmetriskt ljusflöde över arbetsytan och på så vis blir arbetsytan jämnt belyst.

En bra arbetsbelysning ska också kunna riktas direkt mot det du jobbar med samtidigt som den inte ska blända dig eller någon kollega som sitter nära. Lampans ljusdistribution ska med andra ord inte vara för bred, eftersom det påverkar andra arbetsstationer i närheten.

För att underlätta få rätt spridning på ljuset så är det förstås också viktigt att lampan har en arm som kan vinklas och svängas.

ANDRA FÖRKORTNINGAR INOM BELYSNING :

■  CRI = Colour Rendering Index (eller RA-index = Rendering Average)

Anger ljuskällans färgåtergivning, dvs. ljusets förmåga till att reproducera färger. Färgåtergivningen anges på en skala från 0 till 100 procent, där 100 motsvarar perfekt dagsljus. För belysning rekommenderas ett så högt CRI som möjligt och för arbetsplatser där precisionsarbete utförs rekommenderas ett CRI på minst 80 och över.

■  UGR = Unified Glare Rating

Mäter bländningen i belysningen. UGR är ett index och en metod för att beräkna graden av obehagsbländning i inomhus, dvs ett mått på hur bekväma individer känner sig av belysningen inomhus. Rekommendationen är att ha ett så lågt UGR-tal som möjligt och på kontor och arbetsplatser är rekommendationen <19 UGR.

■  PIR = Passive Infra Red

En PIR-sensor känner av termisk strålning från exempelvis människor/djur och kan på så sätt känna av och registrera närvaro. Har man en PIR-sensor på en lampa så kan man ställa in att lampan ska stänga av sig själv automatiskt när sensorn inte har känt av rörelse/närvaro under en viss tid.